Lax med primörer och räkfond / Salmon with spring vegetables and shrimp stock


Fond till två:

Två stora nävar räkskal
1 st gullök 
1 st selleristjälk 
2 st persiljerötter 
1 st lagerblad 
5 st vitpepparkorn
1 msk tomatpuré 
4 st dillkvistar 
1 skvätt vispgrädde 
1 klick smör
1 msk citronsaft
2 dl vitt vin 
2 dl vatten

Bryn räkskalen i en stekpanna med en klick smör. Tillsätt lök, selleri, persiljerot, lagerblad, tomatpuré och vitpeppar. Bryn på tills det fått ordentligt med färg. Häll sedan på vitt vin, vatten och lägg i dillkvistar. Låt fonden reducera långsamt. Sila sedan av och smaka av med grädde, citron, salt och peppar.

Servera gärna med stekt lax, nypotatis, solrosskott, rädisa och stekt laxskinn.  

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Salmon with spring vegetables and shrimp stock:
Stock for two:
Two large handfuls of shrimp shells
1 onion
1 piece celery stalk
2 parsley roots
1 bay leaf
5 white peppercorns
1 tablespoon tomato paste
4 dill sprigs
A squirt of whipped cream
1 knob of butter
1 tablespoon lemon juice
200ml white wine
200ml water
Sauté shrimp shells in a pan with a knob of butter. Add onions, celery, parsley, bay leaf, tomato paste and white pepper. Sauté until it got plenty of color. Add the white wine, water and add the dill sprigs. Let the stock reduce slowly. Strain and season with cream, lemon, salt and pepper.

Serve with fried salmon, early potatoes, sunflower sprouts, radish and fried salmon skin.

About these ads
Det här inlägget postades i Varmrätter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s